Dr. habil. Mátrai Zoltán, PhD, FEBS

Medical Center Budapest 1113 Budapest, Bartók Béla u. 92-94. fsz.

  +36 70 550 1268    +36 20 339 1604       onkoplasztika@gmail.com

Feltűnő, zavaró hegek kezelése

péntek, 30 október 2015 05:17 Írta:

 

 hegszövet eltávolítása hason resizedA korábbi műtéti vagy egyéb traumából származó hegek megjelenése egyes esetekben nagyon jól javítható (halványítható, mérete, láthatósága csökkenthető), azonban fontos hangsúlyozni, hogy teljes mértékű eltüntetése nem kivitelezhető. A hegeket különböző csoportokba lehet sorolni a kialakulásuk hátterében álló biológiai folyamatok alapján. 

  • Az atrófiás avagy sorvadásos hegek besüppednek, a bőr felszínéhez képest mélyebben helyezkednek el. Elégtelen kollagén termelés miatt alakulnak ki, ami gyulladás vagy genetikai sajátosság eredménye lehet. Egyik legismertebb formája a stria, ami a gyors növekedés vagy hízás, illetve a terhesség következtében jelenik meg a test különböző részein.
  • A hipertrófiás hegek kiszélesedett, a bőr szintjéből nem vagy csak alig kiemelkedő, gyakran élénk színű hegek, melyek éppen a túlzott kollagén termelés miatt jönnek létre. Bizonyos esetekben viszketés és fájdalom kísérheti megjelenésüket.
  • A keloidok burjánzó hegek, és mivel esetükben a kiújulási ráta magas, szemimalignus képleteknek számítanak. Kialakulásuk háttere még ma is intenzív orvostudományi kutatás tárgyát képezi, sikeres kezelésük összetett és hosszadalmas lehet.

 

 


 

Mikor alkalmazható a sebészi hegkorrekció?

 

  • Hiperpigmentált hegek
  • Nagy kiterjedésű, jól látható hegek
  • Keloid hegek (burjánzó sarjszövet)
  • Kiemelkedő hegek

 

A sebészi kezelés és gyógyulás után a heg mérete, alakja és színe kedvező irányban változik. Egyes esetekben több beavatkozás is szükségessé válhat a megfelelő eredmény eléréséig.

További javulás érhető el speciálisan erre a célra kifejlesztett gél vagy krém használatával a teljes sebgyógyulást követően.

 


 

A műtétről

 

A heget plasztikai sebésze kimetszéssel távolítja el, majd a sebszéleket több rétegű, úgynevezett tovafutó varrattal egyesíti, majd speciális ragasztócsíkokkal (Steri Strip) szorosan rögzíti. A műtét ideje kb. 1 óra, a beavatkozást általában altatásban végzik, és 1 napot szükséges a klinikán töltenie. A gyógyulás akár hetekig eltarthat, az esetlegesen fellépő fájdalomra orvosa fájdalomcsillapító szedését javasolhatja. A végeredmény gyakran csak hónapokkal később látható a sebgyógyulás és a hegszövet összetett, hosszú ideig tartó folyamatai következtében.

 


 

Mik a hegkorrekció kockázatai?

 

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a hegkorrekciónak is lehetnek szövődményi. Ilyen ritka komplikácók a fájdalom, fertőzés, a terület érzékenységének megváltozása és további hegesedés.

 


szakmai lektor: Dr. Mátrai Zoltán PhD főorvos

Kérjen időpontot vagy kérdezzen!


A piros csillaggal jelzett mezők kitöltése kötelező 

 

captcha