Dr. habil. Mátrai Zoltán, PhD, FEBS

Medical Center Budapest 1113 Budapest, Bartók Béla u. 92-94. fsz.

  +36 70 550 1268    +36 20 339 1604       onkoplasztika@gmail.com

kedd, 27 szeptember 2016 12:08 Írta:

Október

 

Október elseje a mellrák megelőzésének, a betegséggel kapcsolatos tudatosságra való felhívásnak világnapjaként ismert. Valójában az egész hónapot a nők leggyakoribb daganatos megbetegedésével szembeni küzdelemnek és a széles körű ismeretterjesztésnek szentelik. Az alkalomból országszerte számos programot, és ezek keretein belül akár ingyenes emlőrák szűrést kínálnak a szervezők; alapítványok, betegszervezetek, egészségügyi intézmények.

 

Története

 

1985. októberében az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) és az Imperial Chemical Industries gyár gyógyászati ​​részlege között alakult partnerség eredményeként jött létre az Emlőrák Elleni Küzdelem Hónapja (National Breast Cancer Awareness Month /NBCAM/) elnevezésű egészségügyi kampány. A jótékonysági mozgalom alapvető célja volt, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, elősegítse a mammográfiás szűréseken (mint a mellrák elleni küzdelem leghatékonyabb fegyvere) a részvételi arány növekedését és anyagi támogatást szerezzen a megelőzésre, kutatásra és kezelésre. A kampány továbbá információt és segítséget nyújt az érintettek számára.

1993-ban Evelyn Lauder, az Estée Lauder senior vállalati alelnöke megalapította a Breast Cancer Research Foundation nevű alapítványt az emlőrákkal kapcsolatos kutatás támogatására, és jelképéül a rózsaszín szalagot választotta.

BCRF logo
 

 

Azonban nem ez volt az első alkalom, hogy a rózsaszín szalag az emlőrák szimbólumaként szerepelt.

 

1991-ben a 68 éves kaliforniai Charlotte Haley, akinek húga, lánya és unokája is emlőrákban szenvedett, barack színű szalagokat készített, melyekhez kártyákat mellékelt, amelyeken a következő állt:

"A National Cancer Institute [az Amerikai Onkológiai Intézet] éves költségvetése 1,8 milliárd $, melynek mindössze 5%-át fordítJÁK a rák megelőzésére. Segíts felébreszteni a törvényhozóinkat és Amerikát eme szalag viselésével."

Salmon Ribbon 300x213

 

1991 őszén a Susan G. Komen Alapítvány rózsaszín szalagokat osztott a résztvevőknek az emlőrák túlélőkért rendezett New York-i futam alkalmából.

 

Mára világszerte sokszínű programok látogathatók októberben az emlőrák elleni küzdelem jegyében: pl. közös séta, futás, főbb épületek rózsaszín kivilágítása, valamint sportklubok és művészek is részt vesznek a tudatosság terjesztésében, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is nagy jelentőséget tulajdonít az aktivitásnak.

mellrak mervai2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A korai felfedezés jelentősége

 

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a melldaganat miatti halálozás az alacsony és közepes jövedelmű országokban magas, ahol az egészségügyi ellátás nem megfelelő, illetve az információhiány miatt elégtelen a betegséggel kapcsolatos tudatosság.

Hazánkban évente 7000-7500 új esetet diagnosztizálnak. A magyar nők átlagos emlőrák kockázata 8-10 %, ami azt jelenti, hogy kb. minden 10. nőnél alakul ki a betegség az élete folyamán. A betegek többségénél posztmenopauzában alakul ki daganat, éppen ezért célozza a mammográfiás szűrés a 45 és 60 év közötti magyar nőket. A mammográfia a korai felfedezés kulcsfontosságú eszköze, azonban a szűrésre behívottaknak általában kevesebb, mint fele jelenik meg a vizsgálaton! A jelenség hátterében számos ok állhat, többek között tévhitek vagy az információk hiánya. Az emlőrák gyógyítása hatékonyabb, ha korábban ismerik fel a daganatot.

 

 

koraifelfedezes

 

Az időben történő felfedezéshez elengedhetetlen a rendszeres (havonta, a menstruációs ciklus vége után elvégzett) önvizsgálat is!

Ide kattintva megtekinthet egy videót, ami ebben segítséget nyújthat!

 


 

További információk:

Az emlőrák elterjedése

Kockázati tényezők

Tünetek

 

A 2016-os mellrák elleni küzdelem országszerte elérhető programjairól a Mellrákinfó Egyesület Facebook oldaláról értesülhet!

 


Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Breast_Cancer_Awareness_Month

http://www.who.int/cancer/events/breast_cancer_month/en/

http://eco.iarc.fr/eucan/Country.aspx?ISOCountryCd=348

http://daganatok.hu/emlorak/